Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A diszlexia megértése: Útmutató szülőknek

A diszlexia megértése: Útmutató szülőknek

Nagyon sok üzenetet kapunk a diszlexiával kapcsolatban, így reméljük, hogy segítség lehet az első lépések megtételében ez a bejegyzés is. Igyekszünk röviden összefoglalni a témát, tippeket és gyakorlatokat javasolni, de fontos kiemelnünk, hogy minden gyermek más, így érdemes a személyre szabott fejlesztéssel foglalkozni.

Mi az a diszlexia?
A diszlexia egy tanulási nehézség, mely elsősorban az olvasási készségekben jelentkezik. A diszlexiás gyermeknek nehezére eshet a betűk, szavak felismerése, a helyes írásmód megtanulása vagy a szavak hangzásának megfeleltetése a megfelelő jelentéssel.

A diszlexia jelei:

 • Nehézség a betűk, szavak felismerésében
 • Probléma a szavak hangzásának és jelentésének összekapcsolásában
 • Olvasási tempó lassúsága és pontatlanság
 • Gyengébb szövegértés
 • Helyesírási problémák
   

Diszlexia és az intelligencia
Fontos megjegyezni, hogy a diszlexia nem tükrözi a gyermek intelligenciáját! A diszlexiás gyermek olvasási készségének fejlődése válik nehezebbé.

 

Hogyan segíthetünk a diszlexiás gyermekeinknek?

 1. Korai felismerés és intervenció: Minél hamarabb felismerjük és kezeljük a diszlexiát, annál jobb esélye van a gyermeknek az olvasási készségek gyors fejlődésére.
   
 2. Szakértői értékelés: Ha gyanítjuk, hogy gyermekünknek diszlexiája lehet, érdemes szakemberhez fordulni egy teljes értékelésért. Érdemes egyeztetni a gyermeket tanító pedagógusokkal is és kikérni a szakvéleményüket.
   
 3. Specializált oktatási programok: A diszlexiás gyerekeknek a speciális oktatási technika és megközelítés segítség lehet, melyek az olvasási készségeik fejlődését célozzák meg. Lentebb megosztunk veled pár gyakorlatot, amelyeket otthon is könnyen elvégezhettek.
   
 4. Pozitív visszajelzés és támogatás: Fontos, hogy gyermekünk tudja, hogy nem az intelligenciája vagy tehetsége hiányzik, hanem egyedi tanulási stílussal rendelkezik. Hallgassuk meg kétségeiben és igyekezzünk kitartásra és türelemre bátorítani! Ösztönözzük őt erősségeiben és érdeklődésében, hangsúlyozzuk a gyermek erősségeit és sikereit. Bár fontos a gyakorlás, ne az olvasási készségek körül forogjon minden.
   
 5. Mindennapjainkban: Olvassunk hangosan gyermekünknek, beszéljünk a szövegek tartalmáról, és kérjük őket, hogy osszák meg gondolataikat és érzéseiket.
   
 6. Technológia használata: Számos alkalmazás és eszköz létezik, amely segíthet a diszlexiás gyermekeknek az olvasásban és írásban. Használjunk hangoskönyveket, képes könyveket, vagy keressünk olyan alkalmazásokat, amelyek szöveget alakítanak át hanggá.
   
 7. Megfelelő tanulási környezet kialakítása: Egy zavaró tényezőktől mentes környezet elősegíti a koncentrációt.

 8. Időbeosztás és rutin: A diszlexiás gyermekek számára a kiszámíthatóság csökkentheti a stresszt és a frusztrációt. Segítsünk nekik kialakítani egy hatékony és szervezett tanulási módszert, segítsünk megtanítani, hogy hogyan kezelje az időt és a feladatokat.

 9. Hangsúly a kreativitáson: Sok diszlexiás gyermek rendkívül kreatív. Használjuk ki ezt a tehetséget és bátorítsuk őt, hogy fejlessze ezeket a képességeit is.
   
 10. Rugalmas tanulási stratégiák: Fedezzük fel, milyen módszerek működnek a legjobban: játékos tanulás, mozgásba épített tanulás, vizuális segítség, vázlatok stb.

 

Gyakorló feladatok diszlexiás gyermekeknek

Hangos olvasás

 • Válassz egy rövid, gyermekbarát szöveget vagy könyvet.
 • Olvassátok együtt hangosan: te mondasz egy mondatot vagy szakaszt, majd a gyermek ismétli utánad.
 • Beszéljétek meg a mondat jelentését, és kérdezd meg gyermeked az olvasottakról, hogy biztosítsd a megértést.

Szavak összetétele

 • Válassz ki néhány egyszerű szót, és bontsd őket szótagokra vagy betűkre.
 • A gyermek feladata az lesz, hogy a szótagokat vagy betűket a helyes sorrendbe rendezze, hogy létrejöjjön az eredeti szó.

Rímkeresés

 • Mondj egy szót (pl. „fa”), és kérd meg gyermeked, hogy mondjon egy másik szót, ami rímel rá (pl. „ma”).

Szövegértés gyakorlatok

 • Olvass el egy rövid történetet vagy leírást, majd kérdezd meg gyermeked a szöveg tartalmáról.
 • Használj kérdéseket, mint a „Mi történt a történetben?”, „Ki volt a főszereplő?”, vagy „Hogyan érezte magát a főszereplő?”

Írás gyakorlatok

 • Készíts képeket vagy képeslapokat, és kérd meg gyermeked, hogy írjon egy rövid mondatot vagy történetet a képhez.


Bár a diszlexia kihívást jelent, a megfelelő támogatással és erőforrásokkal a diszlexiás gyerekek is sikeresen veszik az akadályokat. Érdemes felkeresni csoportokat, közösségeket, ahol értékes tapasztalatokkal gazdagodhatunk a témában. Gyakorlással szuper eredményeket érhettek el, és a legfontosabb, hogy támogassuk és ösztönözzük őket minden lépésnél!

 

Ha kérdésed, észrevételed van, esetleg szeretnél többet olvasni egy témáról, ne habozz jelezni nekünk a benceosztalya@gmail.com címen.