Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan segítsünk gyermekünknek a házi feladatában anélkül, hogy helyette dolgoznánk?

Hogyan segítsünk gyermekünknek a házi feladatában anélkül, hogy helyette dolgoznánk?

Minden szülő ismeri azt a pillanatot, amikor gyermeke tanácstalanul ül a házi feladata előtt, és szinte érezni lehet a kísértést, hogy "gyorsan befejezzük helyette". Ugyanakkor tudjuk, hogy ez nem a legjobb megoldás a gyermek fejlődése szempontjából. Hogyan találjuk meg az egyensúlyt a segítségnyújtás és az önállóság fejlesztése között?

1. Hallgassuk meg őt! Első lépésként kérdezzük meg gyermekünket, hogy pontosan hol akadt el, és melyik résznél érzi magát bizonytalannak. Ez segíthet neki abban is, hogy verbalizálja a problémáját, és könnyebben rátaláljon a megoldásra.

2. Kérdezzünk vissza! Ahelyett, hogy azonnal megadnánk a választ, tegyünk felvezető kérdéseket. Például: "Mit gondolsz, mi lehetne az első lépés?", vagy "Hogyan oldottad meg a hasonló feladatot korábban?"

3. Mutassunk példát hasonló feladattal! Ne a konkrét házi feladaton mutassuk be a megoldást, hanem egy hasonló problémán. Így a gyermeknek saját magának kell alkalmaznia az elvet és később is könnyebben előhívja a tanultakat.

4. Ne féljünk a kihívásoktól! Ha a gyermek néha megküzd egy-egy feladattal, az nem jelenti azt, hogy nem tudja megoldani. A kihívásokon keresztül edződnek a problémamegoldó képességek.

5. Pozitív visszajelzés! Hangsúlyozzuk a gyermek erőfeszítéseit és a fejlődését is, ne csak a helyes válaszokat. A "Jól dolgoztál ezen!" vagy "Látszik, hogy igazán gondolkodtál!" típusú visszajelzések is motiválóak lehetnek.

6. Állítsunk be egy tanulási rutint! Egy kialakított rutin, mely alapján a gyermek tudja, hogy milyen időben és hol fog tanulni, csökkentheti a stresszt és a halogatást.

7. Maradjunk türelmesek! Néha a gyermeknek több időre van szüksége egy-egy feladat megértéséhez. Ez teljesen rendben van. A lényeg, hogy támogassuk őt és legyünk türelmesek, hogy ő maga is rájön a feladat helyes megoldására.  

8. Tanuljunk a hibákból! Ha gyermekünk hibázik, ne tekintsük ezt kudarcnak. Használjuk ki tanulási lehetőségként! Beszéljünk vele arról, hogy miért választotta azt a megoldást és hogyan lehetne javítani rajta.

9. Támogassuk a szüneteket! Ha észrevesszük, hogy gyermekünk feszült vagy frusztrált, javasoljunk neki egy rövid szünetet. Néha egy kis mozgás, a friss levegő vagy csak egy pohár víz is csodákat tehet.

10. Változtassatok tanulási formát! Lehet, hogy gyermekednek csupán egy más nézőpontra van szüksége. Keress olyan tanulási eszközöket, melyek izgalmasabbá és könnyebbé tehetik számára a tanulást. Előfordulhat, hogy a tankönyvi anyag hosszú és nehezen érhető számára, így nagy segítség lehet egy alternatív tanulási módszer, segédeszköz.

Emlékezzünk, a cél nem az, hogy gyermekünk minél hamarabb elkészüljön a házival, hanem hogy megtanulja a problémamegoldás készségét, fejlessze az önállóságát és bizalmat szerezzen a saját képességeiben. Ha ezt a célt tartjuk szem előtt, könnyebb lesz támogatni őt anélkül, hogy átvennénk az irányítást.

Ha kérdésed, észrevételed van, esetleg szeretnél többet olvasni egy témáról, ne habozz jelezni nekünk a benceosztalya@gmail.com címen.